+36 70 641 2662 titkarsag@jaszk.hu
ERASMUS 2021. október

6 informatika és 4 gépész szakos tanulónk egy 3 hetes Erasmus programon vett részt Bécsben. A diákok helyi vállalkozóknál, cégeknél végezték a gyakorlatot.

A szállásunk nagyon jó helyen, kiváló közlekedési csomópont közelében volt. Néhány perc sétára laktunk a híres Prátertől- a bécsiek vidámparkjától, és az egyik központi vasútállomástól, ahonnan pillanatokon belül elérhettük Bécs belvárosát.

A diákok általában reggel 8-9 óra között kezdték a munkát, és délután 4-5 között fejezték be.
Elvarázsolt minket a bécsi közlekedés gördülékenysége, az a sokszínűség, ahogyan szinte bárhova eljuthattunk a különböző tömegközlekedési eszközökkel.
Kezdetben előfordultak apróbb eltévedések, rossz irányválasztás, de mindenki nagyon hamar túljutott ezen.

A munkahelyeken figyelmesek, segítőkészek voltak a munkaadók, a kollégák. Fárasztó volt a napi munka (hétfőtől péntekig), de rengeteg tapasztalattal, új ismeretekkel feltöltődve jöhettek haza a diákok. Hatalmas lehetőség volt ez a nyelvgyakorlásra is. Egy későbbi külföldi munkához – nyári vagy hosszabb idejű – is megnyílt ezzel a lehetőség diákjaink számára. Vannak olyanok, akiket szívesen látnak már a következő nyári szünetben is.

Persze volt szabadidőnk is, amit igen tartalmasan töltöttünk el. Voltunk képzőművészeti galériákban, múzeumokban, lepkeházban. Megnéztük a híres Madame Tussauds kiállítást, a Hundertwasserhous-t. Angol nyelvű városismertetés során bejártuk Bécs központját, megismerkedtünk a történelmével, az Osztrák-Magyar Monarchia emlékeivel, még a mai Ausztria politikai botrányairól is hallgathattunk egy kis ízelítőt.

Természetesen elmentünk a Schönbrunni kastélyba, ahol 40 szobán keresztül gyönyörködhettünk a világörökségként nyilvántartott kastélyban, és annak parkjában. Nem maradhatott ki az állatkert, ahol a többség életében először láthatott koala medvét és óriás pandát. Kirándultunk a bécsi erdőbe, voltunk közös bevásárlásokon, éjszakai sétákon, a gyönyörűen kivilágított Bécsben.
Diákjaink a következő szavakkal jellemezték ezt a 3 hetet: csodálatos, izgalmas, élménydús, fárasztó, szép. Mindenkinek csak javasolni tudják, hogy jöjjenek, jelentkezzenek az Erasmus programokra, mert hatalmas élmény, lehetőség. Ha lehetőségük lesz rá, jövőre újra jelentkeznének.

Paolatiné Barcza Edit tanár